Otevřený dopis zaměstnancům neonatologických oddělení v ČR

21. 11. 2012 20:25:56
Vážený pane primáři, vážení lékaři, lékařky, zdravotní sestry i další ošetřující personále neonatologického oddělení, již několik let je mi velmi blízké téma rodin s předčasně narozenými dětmi zejména proto, že jsem sama matkou šestileté dcery narozené ve 24. týdnu těhotenství. Mé zkušenosti s mými staršími dětmi, které jsem porodila v obvyklém termínu porodu spontánně a císařským řezem, mi daly pocítit na vlastní kůži ty obrovské rozdíly v rozvoji mých schopností postarat se o mé dítě, v mé jistotě ve vlastních rodičovských kompetencích, v mém mateřském sebevědomí. Nejenom tyto mé velmi těžké životní zkoušky, které jsem úspěšně zvládla, mi daly odpověď na nejdůležitější otázku, kterou jsem si kladla. Kde je moje místo v roli matky vlastního dítěte?

Obracejí se na mne rodiče, zejména matky dětí narozených předčasně v době, kdy je jejich dítě umístěno v inkubátoru na oddělení JIP. Opakovaně od těchto matek slyším o pocitech viny, o tom, jak se trápí, že nebyly schopny své dítě donosit, o tom, že si připadají jako špatné matky. Já sama si pamatuji, jak jsem prožívala podobné pocity. V těchto pocitech jsem byla bohužel každodenně upevňována tím, co se dělo kolem mě a mé dcery. Podobně je na tom většina matek i v současné době. Opravdu je velmi těžké cítit se jako dobrá matka, když se o moje dítě stará někdo jiný.

Rozum mi říkal, abych se přizpůsobila situaci, abych poslouchala a dělala, co ode mne vyžaduje ošetřující personál, přitom mé srdce nechápalo, proč se nemohu starat o mé milované dítě. Dělám snad někde chybu, kterou musím nejdříve napravit, abych přestala být trestaná tím, že nemohu být se svým dítětem, že nejsem okolím podporována v péči o mé dítě? Jsem snad špatná matka? Jedinou účinnou léčbou na tyto pocity viny je maximální kontakt s vlastním dítětem, nejlépe kůže na kůži. Jen tak se mohou tyto pocity viny postupně rozpouštět, slova jsou zbytečná.

Vždyť já dokážu svoji dceru přebalit, pohladit, nakrmit, zabalit, uložit, utišit od prvního okamžiku jejího života nejlépe, protože jsem její matka, protože ji znám nejlépe. Potřebuji k tomu pouze to, aby mne ošetřující personál podpořil v péči o mé dítě, případně mi s láskou a důvěrou v mé mateřské schopnosti vedl mé ruce a ustrašený rozum. Rodičům aktivně nabízená postel či židle u dítěte v nemocnici je jednou ze skvělých podpor v péči o jejich dítě, signálem, že jsou nezbytnou součástí péče o své dítě.

Vězte, že místo rodičů je vždy u vlastního dítěte. Pokud je dítě v nemocnici, doma si rodiče neodpočinou, spíš propadnou apatii a následná péče o dítě je pak pro rodiče mnohem náročnější a vyčerpávající, navíc často spojena i nadále s předáváním odpovědnosti do rukou Vás odborníků. Rodiče jsou pro vlastní dítě zdrojem uzdravující síly a podpory a je velmi důležité tento rodičovský potenciál podporovat a zapojovat do péče o vlastní dítě.

Prosím Vás podporujte matky a otce v péči o jejich dítě od prvního okamžiku jeho života, pomozte tím rodičům být vlastnímu dítěti dobrými průvodci na jeho cestě životem.

S úctou a respektem k Vaší náročné práci

Ivana Antalová zakladatelka projektu na podporu rodin s předčasně narozenými a nemocnými novorozenci BabyKlokánci, o.s. Zrnka

Pokud Vás můj dopis zaujal, doporučuji Vám knihu „Bonding – porodní radost“, kde jsem spoluautorkou a mé zamyšlení „Moje cesta k životu“.

V případě zájmu mne prosím kontaktujte.

Autor: Ivana Antalová | středa 21.11.2012 20:25 | karma článku: 20.32 | přečteno: 1736x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.56 | Přečteno: 178 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 332 |
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2733

https://ivanaantalova.wixsite.com/pivilka-ivka

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...