Nezbytné předpoklady k uzdravení porodnictví v ČR

Před několika měsíci jsme se v našem úvodním příspěvku do diskuse o nutnosti proměny porodnictví „Osvoboďme porody od vedoucí úlohy lékařů“, věnovali svobodě volby porodu, kterou považujeme za klíčový předpoklad k uzdravení porodnictví a naší společnosti. Tento náš příspěvek můžete najít zde: http://ivanaantalova.blog.idnes.cz/c/283895/Osvobodme-porody-od-vedouci-ulohy-lekaru.html

Dovolte nám na toto téma navázat také v důsledku reakcí ze strany oslovených. Za tři další podpůrné předpoklady k uzdravení českého porodnictví považujeme (1) dostupnost informací, (2) rovné podmínky pro poskytovatele služeb souvisejících s těhotenstvím, porodem a poporodním obdobím a (3) spravedlivé financování těchto služeb.

Žena má mít právo na svobodnou volbu porodu, což představuje zejména právo

  • na svobodnou volbu mezi kontinuální péčí porodní asistentky na jedné straně až anonymní službou lékařů na straně druhé,
  • na svobodnou volbu místa porodu,
  • na svobodnou volbu mezi porodem bez intervencí či s intervencemi,
  • na nepřerušovaný kontakt se svým dítětem či na separování od dítěte,
  • na podporu a empatický přístup dle svých potřeb.

 

I když budou ženy podporovány ve svobodné volbě porodu, spousta jich bude nadále preferovat služby zdravotníků s intervencemi. Očekáváme ovšem, že budou stále více přibývat ženy, které si zvolí porod bez zbytečných intervencí a bez separace dítěte od matky. Nabídka služeb bude přirozeně reagovat na tuto různorodou poptávku.

 

Ad (1) - Dostupnost informací

Aby si žena mohla vybrat službu podle svých skutečných potřeb, potřebuje mít přístup ke skutečně vyváženým informacím na základě důkazů a zkušeností.

Mělo by být více slyšet například i o tom, že úmrtí způsobená vzácnými akutními stavy při plánovaném asistovaném domácím porodu u nízkorizikových žen, které by měly lepší výsledky v nemocnici, jsou převážena úmrtími a nemocností způsobenými běžnými akutními stavy v důsledku nemocničních intervencí.

Mezi důvody horších výsledků v nemocnici se řadí zejména

  • neznámé prostředí, které brzdí savčí porodní instinkt,
  • nemocniční personál, který je rezervoárem bakterií,
  • poloha na zádech a kontinuální monitorování, které snižují zásobování dítěte kyslíkem,
  • separace dítěte od matky během bondingu, která má negativní dlouhodobé dopady na fyzické i psychické zdraví dítěte i matky. (více zde http://www.greenmedinfo.com/blog/myth-safer-hospital-birth-low-risk-pregnancies)

 

Ad (2) Rovné podmínky pro poskytovatele služeb

Úkolem státu je zajistit rovné podmínky pro poskytovatele služeb v souvislosti s těhotenstvím, porodem a poporodním obdobím.

Je velmi důležité, aby stát vytvářel lepší podmínky pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, zejména porodních asistentek, odbornic na fyziologii. Kvalitní vzdělání podpoří porodní asistentku v poskytování poptávané služby v souladu s jejími zákonnými kompetencemi. Porodní asistentka i lékař jsou uznávaní plně zodpovědní zdravotničtí pracovníci, kteří pracují jako partneři ženy. Porodní asistentka poskytuje péči v průběhu těhotenství, celého porodu i v poporodním období na svou vlastní zodpovědnost. Její péče zahrnuje preventivní opatření, podporu normálního porodu, zjišťování komplikací, zprostředkování přístupu k lékařské či jiné vhodné péči, provádění nezbytných opatření při mimořádně naléhavé situaci a další. Porodní asistentka může vykonávat svoji profesi v jakémkoliv prostředí.

V kompetenci ministerstva zdravotnictví je také úprava legislativních předpisů pro narovnání postavení porodních asistentek v souladu s jejich zákonnými kompetencemi a pro narovnání vztahu porodních asistentek a lékařů směrem k partnerství. Předpisy, které vyžadují novelizaci, jsou zejména zákon č. 148/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, vyhlášky č. 92/2012 Sb., o požadavcích na technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, a zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

 

Ad (3) Spravedlivé financování

Financování by mělo vždy zohledňovat náklady na poskytované služby, zdravotnictví a porodnictví nevyjímaje. Například u vysokorizikových rodiček rodících doma by se měla zohledňovat vyšší pravděpodobnost převozu do nemocnice, a tudíž vyšší náklady než u nízkorizikových rodiček rodících doma. U nemocničních porodů by se měly zohledňovat náklady na medikaci, intervence, přístroje a zvolené postupy, ubytování, stravování a související služby. Také by se měla zohledňovat vyšší pravděpodobnost ohrožení matky či dítěte v důsledku intervencí.

Ženy by se měly rozhodovat o poptávané službě s vědomím nákladů příslušné služby a tedy ceny. Nad rámec poptávané služby má lékař zasahovat pouze v případě ohrožení zdraví nebo života dítěte či ženy.

Vzhledem k tomu, že při nemocničních porodech se využívá technické vybavení a služby zdravotníků ve formě intervencí ve vyšším rozsahu než při porodech doma, mají domácí porody potenciál přinášet výrazné finanční úspory.

Konkurence a následné zlepšování výsledků poskytovaných služeb bude mít za důsledek zdravější matky a jejich děti, zdravější rodiny a celou společnost. Věříme, že to si všichni přejeme a zasloužíme.

Ing. Juraj Antal, PhD.
Ing. Ivana Antalová

Autor: Ivana Antalová | úterý 4.12.2012 22:02 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Ivana Antalová

Nenuťte ženy rodit doma

31.10.2018 v 23:30 | Karma: 14,12

Ivana Antalová

SpongeBob v ponožkách

5.11.2015 v 11:49 | Karma: 8,75

Ivana Antalová

Porodit s láskou

1.8.2015 v 14:55 | Karma: 16,88