Osvoboďme porody od vedoucí úlohy lékařů

aneb chutná to jako tenkrát... Je tristní, že ani 23 let od sametové revoluce u nás nemají ženy možnost svobodné volby porodu. Je to ostudné pro zemi, ve které po většinu této doby vládly pravicové strany, které se hlásí ke svobodě volby. Experti těchto pravicových stran tvrdí, že ženy svobodu volby porodu mají. Ovšem pod vedením lékařů. Za socialismu jsme také měli různé „svobody“. Ovšem pod vedením komunistů . Chutná to jako tenkrát. 

www.ditepatrikrodicum.cz

Skutečná svoboda volby porodu spočívá v tom, že vedoucí je žena a nikoli lékař. Žena má mít možnost svobodné volby mezi službou porodní asistentky (doma, v nemocnici, či kdekoliv jinde) nebo službou lékaře, má mít možnost volby mezi porodem v nemocnici bez intervencí a s podporou rané vazby či s intervencemi. Nad rámec poptávané služby má lékař zasahovat pouze v případě ohrožení zdraví nebo života dítěte či ženy.

Vyzýváme parlament, vládu, lékaře a další zdravotníky, aby podporovali proměnu ke skutečně svobodné volbě porodu.

Současná praxe vedoucí úlohy lékařů v porodnictví zavání zneužíváním jejich monopolního postavení s neblahými důsledky. Projevuje se (1) v diskriminaci, kriminalizaci a znevažování přirozené alternativy, (2) ve zkreslování a zamlčování informací a (3) ve zlehčování dopadů vlastních činů.

Ad (1)

Lékaři diskriminují a kriminalizují porodní asistentky, znevažují schopnost ženy rodit a přizpůsobují porod vlastním potřebám.  Přitom ženy mají přirozenou schopnost rodit děti a naplňovat jejich potřeby nejlépe. Pokud se při porodu vyskytnou komplikace, služby lékařů mohou být zdraví či život zachraňující.

Ad (2)

Lékaři zkreslují informace o rizikovosti porodů doma. Výzkumy a zkušenosti ze světa prokazují, že porody doma s podporou porodní asistentky jsou pro nízko-rizikové rodičky srovnatelně bezpečné jako porody v nemocnicích. Porody doma poskytují řadu dalších výhod (např. méně intervencí, ideální podporu rané vazby (bondingu), nižší náklady). Pravicové strany navíc zamlčují skutečnost, že například jejich vzor Konzervativní strana ve Velké Británii, otevřeně a aktivně podporuje svobodu volby porodu (včetně porodu doma), lepší informovanost na základě důkazů a empatičtější přístup.

Ad (3)

Lékaři zlehčují dopady vlastních činů. Zlehčují důsledky intervencí u porodu, ale zejména zlehčují dopady separace novorozenců od matek. Mezi matkou a dítětem vzniká bezprostředně po porodu unikátní chemie, vzniká pouto, které přináší pocity podobné pocitům při zamilování. Matkám je tento pocit odpírán a mnohé proto ani nevědí, o co přicházejí. Věříme, že pro zdraví matky a dítěte je podpora jejich nepřetržitého raného kontaktu (bondingu) zcela zásadní. Jak pro zdraví po porodu, tak nejen pro psychické zdraví po celý život.

Věříme, že cesta proměny ke svobodným porodům ukončí diskriminaci a kriminalizaci porodních asistentek a naopak s jejich podporou přivede mnoho žen, které podlehly vedení lékařů, ke znovu-objevení vlastní síly a krásy přirozeně rodit a naplňovat potřeby svých dětí.

Věříme, že cesta proměny ke svobodným porodům zvýší poptávku po informacích o možnostech při volbě způsobu a místa porodu.

Věříme, že cesta proměny ke svobodným porodům zvýší poptávku po porodech bez zbytečných intervencí a s podporou rané vazby (bondingu), což považujeme za klíčový předpoklad pro ozdravení dalších generací a společnosti vůbec.

Ing. Juraj Antal, Ph.D.

ekonom

Ing. Ivana Antalová                                               

spolutvůrkyně projektu „Dítě patří k rodičům“

spoluautorka knihy „Bonding – porodní radost“ s podtitulem „Podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti?“

zakladatelka organizace podporující rodiny s předčasně narozenými a nemocnými novorozenci „BabyKlokánci“

 


Přidáno 21.8.2012:
 
Dnes jsme odeslali text článku spolu s průvodním dopisem těmto orgánům, organizacím a médiím, Vláda ČR, Poslanecká sněmovna, Senát, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Ústavní soud, Hrad, ODS, TOP09, ČSSD, Strana zelených, Strana svobodných občanů, Lidová demokracie, Věci veřejné, Unie porodních asistentek, Česká gynekologická a porodnická společnost, Liga lidských práv, Česká neonatologická společnost a dalším: 

Dobrý den,
již delší dobu se věnujeme problematice porodnictví a dopadů stávající praxe na zdraví dětí, žen i celé společnosti.
Velmi nás znepokojuje zejména absence skutečně svobodné volby v porodnictví. Jsme přesvědčeni, že úlohou státu je zajistit rovné podmínky pro tuto svobodnou volbu. V této roli podle nás stát selhává. Rádi bychom podnítili diskusi o proměně v porodnictví, protože věříme, že ta je zásadní pro ozdravení celé společnosti.    
Dnes si připomínáme 43. výročí okupace, která nás připravila o zárodky svobody z jara toho roku. Jsme vděčni za svobody, které dnes již máme. Pojďme společně diskutovat o nastolení a pěstování skutečné svobody také v porodnictví.
V příloze najdete náš příspěvek do této diskuse.
Tento příspěvek jsme zveřejnili zde:
http://ivanaantalova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=283895&bk=17312 
S pozdravem
Ing. Juraj Antal, Ph.D.
Ing. Ivana Antalová

Autor: Ivana Antalová | pondělí 20.8.2012 1:30 | karma článku: 23,91 | přečteno: 2090x
  • Další články autora

Ivana Antalová

Nenuťte ženy rodit doma

31.10.2018 v 23:30 | Karma: 14,12

Ivana Antalová

SpongeBob v ponožkách

5.11.2015 v 11:49 | Karma: 8,75

Ivana Antalová

Porodit s láskou

1.8.2015 v 14:55 | Karma: 16,88

Ivana Antalová

Ze sukní do kalhot a zpět

17.6.2013 v 20:00 | Karma: 21,99

Ivana Antalová

Moje cesta k životu

16.5.2012 v 0:39 | Karma: 11,79

Ivana Antalová

Člověk nebo odpad?!

13.1.2012 v 19:22 | Karma: 22,67
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2733x
https://ivanaantalova.wixsite.com/pivilka-ivka

Seznam rubrik