Otevřený dopis řediteli fakultní nemocnice Olomouc k podpoře rodičů

Vážený pane Havlíku,   obracím se na Vás se žádostí o intervenci a sjednání nápravy vedoucí k podpoře rodičů v kontaktu a péči o jejich děti na novorozeneckém oddělení fakultní nemocnice Olomouc v jakékoliv době.

Na občanské sdružení Zrnka se obrátila paní Kučerová, která minulý týden ve fakultní nemocnici Olomouc předčasně porodila svoji dceru, o pomoc při řešení její nelehké situace. Po propuštění paní Kučerové do domácího ošetření je její dcera z důvodu nedonošenosti nadále hospitalizovaná na novorozeneckém oddělení. Paní Kučerové je od jejího propuštění z nemocnice bráněno v kontaktu a péčí o její dceru, což má z pochopitelných důvodů velmi negativní dopad na její psychický stav i její laktaci. Jako důvod tohoto opatření je ze strany ošetřujícího personálu uváděn zákaz návštěv, který vyhlásilo vedení nemocnice pro zvýšený výskyt virových onemocnění. Přitom je všeobecně známo, že matka a otec dítěte nejsou v nemocnici návštěvou, ale součástí péče, jsou zdrojem uzdravující síly a energie pro dítě i celou rodinu.

Aktivní podpora rodičů v kontaktu a péči o jejich dítě je velmi prospěšná pro všechny zúčastněné. Má nejen nevyčíslitelný positivní dopad na dítě, ale i positivní vliv na psychický a fyzický stav matky i otce, na laktaci matky (mateřské mléko je obživou i lékem zejména v případě zvýšeného výskytu virových onemocnění), podporuje úspěšné prožití traumatu a snižuje komplikace případného posttraumatu u matky, rozvíjí rodičovské kompetence, tak důležité pro uspokojování potřeb dítěte jeho vlastní matkou v jakékoliv době. Podpora rodičů v péči o jejich dítě šetří spoustu času a energie i ošetřujícímu personálu. O dítě umí nejlépe pečovat jeho vlastní matka, v případě komplikací za podpory a odborného ošetřování ze strany zdravotnického personálu.   

Připomínám, že i v zákoně č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, který nabyl účinnosti 1.4.2012, jsou tato práva zakotvena v §28:

(3) Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo

               e) na 1. nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo jiné osoby, do jejíž péče byl pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen, je-li nezletilou osobou.

Aplikaci citovaného paragrafu zákona na výše vyjmenované situace mi také na můj dotaz potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

Vážím si toho, že Fakultní nemocnice v Olomouci podporuje Chartu práv pacientů a dětí hospitalizovaných v nemocnici, jak uvádí i na svých webových stránkách: http://wwwold.fnol.cz/main.jsp?id=17.

A věřím, že se zejména body 2, 3 a 4, které zní:
“2. Děti v nemocnici musejí mít právo na neustálý kontakt se svými rodiči a sourozenci. Tam, kde je to možné, mělo by se rodičům dostat pomoci a povzbuzení k tomu, aby s dítětem v nemocnici zůstali. Aby se na péči o své dítě mohli podílet, měli by rodiče být plně informováni o chodu oddělení a povzbuzováni k aktivní účasti na něm.
3. Děti a/nebo jejich rodiče musejí mít právo na informace v takové podobě, jaká odpovídá jejich věku a chápání. Musejí mít zároveň možnost otevřeně hovořit o svých potřebách s personálem.
4. Děti a/nebo jejich rodiče musejí mít právo poučeně se podílet na veškerém rozhodování ohledně zdravotní péče, která je jim poskytována. Každé dítě musí být chráněno před všemi zákroky, které pro jeho léčbu nejsou nezbytné, a před zbytečnými úkony podniknutými pro zmírnění jeho fyzického nebo emocionálního rozrušení.“,
bude dařit podporovat i na JIRP neonatologického oddělení stále aktivněji ve prospěch zdraví dítěte i celé rodiny. 

Paní Kučerová se obrátila také s prosbou o pomoc na ligu lidských práv, která ji v její přirozené touze být se svým dítětem také podpořila s uvedením možných kroků a opatření, které mohou vést k nápravě. 

Prosím, informujte mne neprodleně o způsobu řešení této situace. Pokud Vám mohu být nápomocná, kontaktujte mne.

Přeji spoustu positivní energie do dalších dnů.
Ing. Ivana Antalová
lektorka a poradkyně rodičovství
www.ivanaantalova.czzakladatelka projektu BabyKlokánci, o.s. Zrnka

Zveřejněno i zde:
http://www.facebook.com/#!/notes/d%C3%ADt%C4%9B-pat%C5%99%C3%AD-k-rodi%C4%8D%C5%AFm/otev%C5%99en%C3%BD-dopis-%C5%99editeli-fakultn%C3%AD-nemocnice-olomouc-k-podpo%C5%99e-rodi%C4%8D%C5%AF-v-kontaktu-s/211388745669146

Doplněno 11. února 2013:

Druhý den po odeslání otevřeného dopisu byli rodiče dětí hospitalizovaných na novorozeneckém oddělení FN Olomouc primářem tohoto oddělení podpořeni v kontaktu se svými dětmi.

 

Autor: Ivana Antalová | pátek 8.2.2013 23:20 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Ivana Antalová

Nenuťte ženy rodit doma

31.10.2018 v 23:30 | Karma: 14,12

Ivana Antalová

SpongeBob v ponožkách

5.11.2015 v 11:49 | Karma: 8,75

Ivana Antalová

Porodit s láskou

1.8.2015 v 14:55 | Karma: 16,88