Porodit s láskou

"Pouze národ dobře informovaných občanů, kteří znají cenu svých práv, nemůže být zotročen. Jenom tam, kde převládne ignorance, vzniká tyranie." Benjamin Franklin               

Česká republika prostřednictvím poskytovatelů zdravotních služeb neposkytuje ženám a jejich dětem u porodu péči na náležité odborné úrovni a v souladu s platnými právními předpisy a podporuje praktikování mnohdy poškozujících a zbytečných intervencí bez informovaného souhlasu, které financuje prostřednictvím zdravotních pojišťoven z odvodů svých občanů. Česká republika se tímto dopouští také porušování základních lidských práv a svobod.

V posttotalitních státech, ke kterým patří i Česká republika je na mnohých ženách a jejich dětech při porodu v porodnicích pácháno násilí. Ženy, které si v souladu s podporou zdraví nechtějí nechat toto násilí líbit jsou perzekuovány nejenom ze strany poskytovatelů zdravotních služeb, ale i ze strany většinové veřejnosti. Mnohdy mají možnost, pokud se chtějí vyhnout násilí, rodit pouze doma nebo v porodnici v zahraničí. Při porodu doma jim stát odmítá zabezpečit zdravotní péči, byť se jedná u nízkorizikových rodiček o bezpečnou variantu, mnohdy bezpečnější než při porodu v nemocnici. Perzekuovány jsou také porodní asistentky a další osoby, které těmto ženám pomáhají. Porod má transformační potenciál a násilí u porodu ničí přirozený zdroj energie svobody a zodpovědnosti, zvyšuje potenciál strachu.

Situace v našem porodnictví je odrazem společenské atmosféry přijatelnosti postupů potlačujícich práva a svobody občanů. Tento stav můžeme změnit, pokud budeme ochotni vyžadovat pro sebe a své děti odpovídající péči. Právě v tomto vám může být nápomocen i projekt Porodit s láskou, kde můžete najít informace i vyjádření odborníků, kde máte možnost připojit se k positivní změně našeho porodnictví vyjádřením svých porodních svědectví a přání pro sebe, své děti a blízké.

K projektu se můžete připojit zde: http://stopnasiliuporodu.wix.com/podpora

Podpůrnou facebookovou stránku pro svá porodní svědectví a přání můžete najít tady: https://www.facebook.com/groups/stopnasiliuporodu

Přeji si u porodu láskyplnou a podporující péči o ženu a její dítě.

Ivana

 

Autor: Ivana Antalová | sobota 1.8.2015 14:55 | karma článku: 16,88 | přečteno: 1710x